nigiri σούσι με λαβράκι

λαβράκι σούσι
sushi λαβρακι

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 φιλέτα μεγάλου λαβρακιού εξαιρετικής ποιότητας για σούσι, χωρίς δέρμα (~400γρ)
  • 2 κούπες ιαπωνικό ρύζι για σούσι
  • 1/2 κούπας ξύδι ρυζιού
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πάστα wasabi
  • 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε το ρύζι καλά, ώστε το νερό να βγαίνει καθαρό. Σουρώνουμε και τοποθετούμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 κούπες κρύο νερό. Αφήνουμε για 30'.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μεσαία προς ψηλή φωτιά.
  3. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10'.
  4. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στο πλάι για 15'.
  5. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το ξύδι με τη ζάχαρη και το αλάτι πάνω από μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απομακρύνουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το απλώνουμε σε έναν δίσκο και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα ξυδιού ανακατεύοντας, βοηθώντας το ρύζι να κρυώσει.
  7. Όταν το ρύζι φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, αρχίζουμε να σχηματίζουμε τις ρυζόμπαλες, πάντα με βρεγμένα χέρια. Εάν θέλετε μπορείτε να ξεπλένετε τα χέρια σας μέσα σε μείγμα νερού και ξυδιού για σούσι, ανάμεσα σε κάθε σχηματισμό ρυζόμπαλας.
  8. Για να κόψετε τις φέτες του ψαριού, χρησιμοποιήστε ένα πολύ καλό μαχαίρι και κόψτε κόντρα σε γωνία 45°. Καθαρίζουμε το μαχαίρι μετά από κάθε φέτα.
  9. Βάζουμε λίγο wasabi στην κάτω πλευρά της φέτας ψαριού και πιέζουμε τη φέτα πάνω στη ρυζόμπαλα.
  10. Σερβίρουμε με λίγη πάστα wasabi (προαιρετικά) και σάλτσα σόγιας.