ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΙΕΙΝΑ ΛΙΠΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΛΑΒΡΑΚΙ & ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ- Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς / Μεσογειακή Διατροφή με ψάρι

Υγεία & Ευεξία

Η μεσογειακή διατροφή διαμορφώθηκε αντλώντας έμπνευση από τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, Νοτιο-Ιταλών και Ισπανών  κατά τις δεκαετίες του ’40 και του 50.

Η ανακάλυψη ότι η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την υγεία του ανθρώπου αποδίδεται στον Αμερικανό επιστήμονα Ancel Keys από το University of Minnesota School of Power. Ο Keys επεσήμανε τη συσχέτιση ανάμεσα στα καρδιοαγγειακά νοσήματα και τη διατροφή, για πρώτη φορά.

Οι βασικές αρχές της διατροφής αυτής στηρίζονται στο υψηλό ποσοστό κατανάλωσης ελαιολάδου, οσπρίων, ακατέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, τη μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών (κυρίως τυρί και γιαούρτι) και τη μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβολισμών και παραδόσεων που αφορούν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, επεξεργασία, μαγείρεμα και ειδικά το μοίρασμα και την κατανάλωση φαγητού.

Το να μοιράζεται κανείς το φαγητό στο τραπέζι με άλλους είναι η βάση της πολιτιστικής ταυτότητας και συνέχειας των κοινωνιών στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι μια στιγμή κοινωνικής ανταλλαγής και επικοινωνίας, μια επιβεβαίωση και ανανέωση της οικογενειακής, ομαδικής και κοινωνικής ταυτότητας.

Υγιεινά Λίπη

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση, όχι τόσο στον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης λιπών, αλλά ιδιαίτερα στο να κάνει κανείς τις σωστές επιλογές για τους τύπους λίπους που θα καταναλώσει. Η μεσογειακή διατροφή αποθαρρύνει την κατανάλωση κορεσμένων λιπών και υδρογονωμένων ελαίων (trans λιπαρά), αφού και οι δύο κατηγορίες συμβάλλουν στα καρδιακά νοσήματα.

Τα ω3 λιπαρά οξέα (πολυακόρεστα λιπαρά) ρίχνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειώνουν την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, σχετίζονται με μειωμένα περιστατικά αιφνίδιων καρδιακών προσβολών, βελτιώνουν την υγεία των αρτηριών, και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το λαβράκι και η τσιπούρα Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, ως πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων, είναι μια ιδιαίτερα γευστική επιλογή για υγιεινή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής.